På gång
Folkfest med mat från hela världen
Matfestivalen gjorde Friskväderstorget till en megabuffé med mat från 13 olika länder. Ung Redaktion var på plats för att provsmaka och snacka med folk.
På gång
Matfestivalen gjorde Friskväderstorget till en megabuffé med mat från 13 olika länder. Ung Redaktion var på plats för att provsmaka och snacka med folk.
Bilal och hans familj
Bilal är på Matfestivalen med familjen för att testa saker han aldrig har ätit innan. Dom har dukat upp bordet framför sig med turkisk mat och efterrätter. Som Biskopsbo vill han inte missa den här dagen.
Det doftar grillat runt oss och små rökmoln från kolgrillen stiger mot himlen. Här letar barnfamiljer, tonåringar och pensionärer ivrigt efter nästa matstånd och smak att testa.
Bilal sträcker fram en tallrik med något som liknar en liten röd halvmåne. Det är vegetarisk İçli Köfte och alla vi reportar får gärna smaka. Den smakar söt, saftig tomat med bulgur och smälter lite i munnen när man äter. Bilal ler och tar en klunk Ayran.
Han pekar på matståndet för att visa var han köpt maten, på det turkiska matståndet Anatolia.
Maten ger oss gemenskap
– Det är ett så bra initiativ med den här dagen, säger Bilal.
Han är glad för att kommunen arrangerar det här och för att så många olika kök finns med på Matfestivalen. För att på sånna tillställningar kan det vara något så konkret som god mat som sprider sånna glädjekänslor till besökarna.
Gamla bekanta hälsar på varandra och äter på bakvala till ljudet av folkmusik och k-pop.
– Man får träffa på andra kulturer och människor och smaka olika smaker. Det betyder jättemycket faktiskt att det händer sånt här. Det är jättekul, säger Bilal.
Själv har han smakat mat från kök han aldrig har testat innan. Det var från Nigera och smakade gott. Men det absolut godaste idag var från Turkiet.
Melissa håller i Azerbaijans flagga
Mat och delikatesser från Turkiet
Christopher och Tamara lagar chilensk mat
Här träffar vi också Christopher som lagar latinamerikansk mat, mer specifikt från Chile. Han berättar att maten är kryddad med en blandning av svenska och chilenska kryddor. Han fick erbjudande om att vara med och sälja mat på Matfestivalen och tyckte att det var en bra chans att sälja sin mat.
Men Christofer hittade inte just den grillen han ville ha, så han löste problemet själv.
– Det var ingen som hade en riktig grill från mitt hemland, så det fick jag lösa.
Är det något speciellt med din grill?
– Jag tillverkade den själv. Jag byggde ihop den och har fixat ett speciellt utrymme med ett rör så att det inte kommer flisor på maten, säger Christofer.
Den är helt perfekt när han grillar sina kycklingspett som serveras i bröd på chilenskt vis.
På lilla scenen dansar Cloud X till K-pop
Inez hjälper till att sälja ungerska rätter
Familjen äter Chicken Lolipop
Kockarna bakom Chicken Lolipop
Ett gäng glada besökare